diamantringar, diamant smycken, och andra skatter i fantasy rollspel

I många rollspel, är en av de mest kritiska besluten GM har att göra hur man ger ut skatten. Från diamant ringar med magiska krafter av skydd och förstärkning till förtrollade blad som flamma upp till enkla lösa diamanter, dyrbara konstverk, och guld smycken, har GM långt fler alternativ än enbart mynt som att belöna spelare i en fantasy RPG.

Detta urval kan vara viktigt. Som tecken växa i erfarenhet och makt, är antagandet typiskt att de också växer i välstånd. Tecken som plockade upp silver bitar och band granat på de låga nivåerna uppgradera till platina mynt och diamant smycken som de avancera. Ännu bättre, många av de föremål som de förvärvar ge magiska krafter som stödjer karaktärerna i både strid och icke-stridande möten, det vackra diamant hänge att magiker wrested från halsen av en besegrad vampyr kan avleda fiendens trollformler, medan det vita guldet engagemang ring som prinsen gav partiets fighter kan framkalla en förtrollning stenig hud tre gånger dagligen.

Som tecken förväg, kan det förväntas att de belöningar – precis som monster – kommer att bli större och mer imponerande. Om skatten hamstring drake har mindre att plundra än plundringen bandit-kung från fem nivåer sedan, spelarna är inte sannolikt att vara lika imponerade. De vill inte annat par tusen guldmynt, de vill ha kraftfulla magiska vapen från andra hjältar som försökt och misslyckats med att besegra monstret (trots, uppenbarligen, med överlägsen utrustning, men rollspel kan vara rolig på det sättet). De vill inte bara prydnadssaker, men ovärderliga elven smycken översållad med smaragd diamanter och kanske några lösa diamanter utspridda liksom. Och vad gör de med all denna skatt? Om spelet antar en magisk punkt ekonomi, handel de det för ännu mer kraftfulla förtrollad redskap, förmodligen föremål avsedda att samverka med de naturliga krafter sina karaktärer.

Så plötsligt har din barbar krigare ett svärd som kan klyva genom järn och rustningar som ger resistens mot alla former av Eldritch energi. Din trollkarl, under tiden, är utrustad med en personal som kan avvärja det onda och öka kraften i tre perioder per dygn. Prästen har ett nytt smycke som gör det möjligt att helt läka en allierad dagligen, och återställa livet till en fallen kamrat varje vecka. Den oseriösa kan bli osynlig, flyga och skapa illusioner. Allt detta händer precis som de uppe och få nya personliga krafter.

Och det är därför fördelningen av skatten kan vara så avgörande i ett rollspel. Om tecknen inte får tillräckligt, avveckla de upp bedrövligt otillräckligt utbyggd för deras nivå, inte konkurrera statistiskt med monster uppbyggda kring antagandet av varje bit av guldsmycken som karaktärerna bär förstärks för att polera lite stat eller ge lite magi makt. Om du ger ut för mycket skatt, då deras magiska förbättringar öka sin statistik för mycket, och även den tuffaste nivån-lämplig monstret kan inte hoppas på att utmana dem. Många GMs faller sedan i fällan att kasta in starkare monster, som inte bara låter karaktärerna nivån ännu snabbare, men också kan mycket väl bära mer platina hängen och diamant-prydda svärd och andra skatter som är över partiets nivå. Det värsta är när GM försöker utmana spelarna genom att skicka in NPC skurkar utrustade med sin egen nivå-olämpligt redskap, magiska föremål som faller in i spelarnas händer när striden är vunnen.

En diamantring är en fin belöning för en farlig jakt, men kom ihåg att risken är stor att den fina artikeln inte gå till några NPC att karaktären har en relation med. Nej, är att ringa en kontantinsats på den fantastiska spell-fragmentering, flammande, styrka-öka warhammer av strålande fart som spelaren har dreglar över från nivå ett. Tilldela belöningar med omsorg, och inte faller i fällan av “monty haul” kampanj.