kan halsband innebära en smärta i nacken

Bärandet av smycken har varit med oss ??genom tiderna med både män och kvinnor som vill pryda sina personer med dessa dekorativa enheter. Ordet smycken är anglicized från ett gammalt franskt ord, Äújoule, au (jewel), men ursprunget kan vidare spåras tillbaka till det latinska ordet, Äújocale, AU vilket betyder leksak.

Även om vi oftast tänker på smycken som är tillverkade av ädla metaller och ädelstenar, under århundradena har gjorts från en mängd olika material såsom tyg, trä, snäckor, stenar och sten. I själva verket har människan varit mycket sinnrik och konstnärliga i att skapa smycken från nästan vad som helst och i många olika stilar från och slätt till den mycket genomarbetade.

Poster av smycken har också antagits som potenta symboler och även användas för att avvärja onda andar eller för att hjälpa till att övervinna fiender i strid.

Exempel på smycken bärs annat än för utsmyckning, är halsband som korset eller krucifix bärs av kristna som potenta religiösa symboler. Andra religiösa typer av halsband är berlocker känd som amuletter, som är siffror eller symboler av varierande former och storlekar, som hängde på en kedja runt halsen.

Halsband kallas medaljonger, som vanligtvis hjärtformade bärs som en symbol för kärlek och öppnar upp för att avslöja en bild eller hårlock från en kär en.

Halsband och hängen är både bäras runt halsen, men en hängande betyder oftast en hängande föremål även om det kan hänga från en halskedja eller ett örhänge. En choker är också en form av halsband, men bärs högt runt halsen och kan också ha en pendel hängande från den.

Kanske den mest bisarra form av halsband är de som bärs av PA Dong Long Neck människor som är en del av Karen stam grupp som lever längs gränsen mellan Thailand och Burma. Från 6 år gammal, är mässingsringar snäpps runt halsarna på unga flickor, några varje år, upp till en gräns på 20 ringar trots att det finns en kvinna på posten som har 28 runt hennes hals. När de framsteg från barndom till kvinnlighet, halsen verkar långsträckta men tydligen vad som verkligen händer är att vikten av ringarna krossar kvinnorna, AOS nyckelben ger en illusion av en mycket lång hals.

Det sägs att dessa kvinnor bara bort mässing på sin bröllopsnatt med ett involverad långdragen process, vilket innebär mycket hals tvätt. Som mässing ofta tenderar att missfärga huden kan man tänka sig att det kan finnas en ganska otäck grön röra i dessa ringar. Efter bröllopsnatten, är ringarna ersättas och måste finnas kvar för livet, som kvinnorna, AOS nackmuskler är nu inte längre tillräckligt stark för att stödja längden på halsen och huvudets vikt på egen hand.

Detta bära hals ringar var också en praxis som antagits av kvinnor i Sydafrika och i synnerhet de från den Ndebele stammen och dessa kvinnor har ofta kallats giraff kvinnor på grund av sina långa halsar. De Ndebele kvinnor bar traditionellt koppar och ringar mässing runt halsen armar och ben som en symbol för deras ställning i samhället och efter äktenskapet som en symbol för hennes band och trohet mot sin man. Husbands skulle ge sina fruar med dessa ringar och rikare maken desto fler ringar hon skulle ha på sig och de skulle bara tas bort efter hans död som de tros ha starka rituella befogenheter.

Tack och lov, både i Pa Dong och Ndebele stammar, är denna traditionella metoder inte längre populär och är nu dö ut till förmån för de mer vanliga typer av halsband.