smycken – en symbol för status och rikedom

Ordet smycken kommer från latinska ordet jocale, betyder leksak. Men det är den äldsta formen av kroppen ornament. I forna tider var smycken använts för att göras från ben, tänder djur, snäckor, trä, snidade stenar etc. En särskild del gjordes för varje del av kroppen. Bortsett från funktionell användning, var smycken en symbol för rikedom, status och medlemskap. Den hade använts för att flytta bröllop hemgift, för att hålla stora mängder av rikedom eller bara för konstnärlig display.

Med den ökande tillströmningen av designer eller konst smycken, människor inte bara älskar att bära det men även don `t sinne spendera frikostigt på det. Sådana konstruktioner är gjorda med mynt, ädelstenar, ädelstenar, etc. och de är inställda i ädla metaller som guld, silver, platina eller vitt guld. Dessa dagar de flesta av guldsmycken är gjord av en legering av guld, som anger dess renhet i karat genom att visa ett nummer följt av K.

Amerikanska guldsmycken är av 10 K, som är 41,7% guld. Högre renhetsnivåer är 22K vilket är 91,6% ren och 24K vilket är 99,9% ren och dessa nivåer används i Asien, Mellanöstern och Afrika. För silver smycken, silver sterling eller 92,5% finsilver används. Dessutom är den billiga smycken också. Sådana smycken är gjorda med glas, halvädelstenar, trä, snäckor, ben, elfenben, etc. Pärlor, av glas, ädelstenar, metaller, lera, polymer lera och trä, används också för att göra armband, halsband, örhängen och ringar .

Bland de ädelstenar, är diamanter sägs vara de bästa vänner för kvinnor. Det finns andra ädelstenar också gillar ametist, rubin, smaragd, etc. Dessa ädelstenar är satt i guld, silver och platina med olika tekniker för att få olika efterbehandling såsom hög-polerat eller matt. Borstad finish ger smycken en mjuk look, medan hamrad finish ger en vågig textur.

Smycken poserade olika betydelse för olika kulturer. Liksom i Rom, var personer med vissa leden tillåtet att bära ringar. I andra fall, under 19 och 20-talen, bärandet av örhängen från män ansågs feminin. Enligt ny kultur, piercing i kroppen och bära ringar det har blivit en symbol för mod, medan andra kulturer är emot det. Bära smycken har fått religiös betydelse också. Enligt hinduismen bör gifta kvinnor bära halsband av guld och svarta pärlor, medan i islam, bör män bära guld.

Historien om smycken går tillbaka till tusentals år. De första tecknen på smycken hittades, 40.000 år tillbaka, i Cro-Magnon som härstammar från Mellanöstern och flyttade till Europa. De används för att göra smycken med ben, tänder, hängde sten etc. spår Koppar smycken tillbaka till 7000 år. I det gamla Egypten, är smycken gör 3000 – 5000 år gammal. De föredrog guld till andra material och används färgat glas i stället för pärlor. Då tecknen på smycken som hittats på andra ställen också som Mesopotamien, Grekland, Italien, Indien, och Kina och överallt.

Trenden med moderna smycken startade 1940 i slutet av andra världskriget. George Jensen och andra designers propogated idén av bärbara smycken med olika material som Precious Metal Clay, plast, halvädelstenar och tekniker färg. Hantverkare spelade också viktig roll för att fastställa trender i smycken. Nu smycken design har blivit en källa till pengar och att tillfredsställa passionen för konsten.

Enligt färska studier, har amerikanska marknaden är den största platsen med en marknadsandel på 30,8%, Japan, Indien och Kina och Mellanöstern med vardera 8 – 9% och slutligen Italien med 5%. Också det förutspås att det kommer att bli dramatiska förändringar i statistiken för marknadsandelar 2015, med Indien och Kina i det översta läget.