känns som en indisk prinsessa med traditionella broderade mojaris

Allt från handväskor, till mojaris, Kolhapuris och Jootis – Indien har en lång tradition när det gäller läder hantverk. Intressant, de flesta av dessa handgjorda föremål har sitt ursprung i Rajasthan, Karnataka och Punjab. Handgjorda etniska skodon som tillverkas i Indien populärt kallas mojari består av vegetabiliskt garvat läder. Denna miljövänliga alternativ i skor härstammar från Jaipur och Jodhpur, och är i själva verket ett forte av Rajasthani hantverk. Det råder ingen tvekan om att dessa traditionella broderade mojaris är en viktig del av indiska etniska klänningar och ger kunglig touch till en mans klädsel.

Men flera indiska hantverk har vittrat bort med tiden, har traditionella broderade mojaris lyckats skapa en nisch för sig själv i den globala basaren. I detta avseende roller FN: s utvecklingsprogram (UNDP) och skor Design & Development Institute (FDDI) förtjänar ett särskilt omnämnande. FDDI har klivit fram för att anordna utbildning för hantverkare att uppgradera sin kompetens, erbjuda konstruktion ingångar och hjälpa hantverkare att behärska konsten att contemporization genom blandning etnicitet med senaste modet dictums. Indiska traditionella mojaris i deras samtid avatar har starkt gjort ett märke i den globala modemarknaden. En mängd olika design i kombination med originalitet indiska hantverkare är bäst återspeglas i det omfattande utbud av produkter catering till olika grupper. För sent, har de traditionella indiska mojaris genomgått en make over med införandet av egen design, nya mönster, vänster-höger differentiering, förändring i sömnad metoder och tunga processer vidhäftning. Den överväldigande gensvar från hantverkare till den tekniska revolutionen har varit avgörande för att modernisera och säljbarhet av mojaris i inhemska och internationella marknader.

Mojari som är en sluten sko med en ringlad förlängd tå med en öppen look bakifrån – är säker på att förtrolla alla. Den regelbundna mojari antingen spetsiga eller avrundade. De olika sorterna av mojaris tillgängliga är gol-Panja eller rund tå, Salem shahi (spetsig tå) och chota-Panja (Small Toe). Produktionen av den starkt traditionella broderade mojaris går tillbaka till den kungliga eran av kungar och drottningar. Under dessa dagar mojaris var broderade med äkta guld och silver trådar, och var prydd med värdefulla pärlor och ädelstenar. Men med föränderliga tider och mode, konstgjorda material, pärlor, klockor etc tog snart över och Mojaries görs nu av ko, buffel, eller kamel sulor läder. Den övre delen av mojaris består av läder eller helt enkelt textil. Båda delarna är klistras samman och sys av vit bomull trådar. Mojaris sedan utsmyckade med mässing naglar, speglar, cowries ‘snäckor, klockor och keramiska pärlor.

Vissa traditionella broderade mojaris görs med ljusa och utsmyckade trådar för försköning. Designen kan variera från en komplicerad applikation involverar broderi, stansar, väver till en enkel utskuren form från något material som läder eller textil. Slip-on jooties, sandaler och tofflor är några av de uppdaterade och moderniserade versioner av mojaris. Dikteras av tekniska förbättringar, kostnadseffektivitet och efterfrågan på marknaden, är icke läder nu, som används för mojaris produktion. De mojaris är också gjort på skräddarsydda utifrån att uppfylla kravet på modehusen.

De traditionella färdigheter i kombination med moderna färger och mönster skapar bara ren magi och detta avspeglas bäst i indiska traditionella broderade mojaris. I ett nötskal Indiska mojaris är redo att ge ett kungligt utseende till den indiska manliga.