lära de fem C: s av en diamant

Det finns ett antal betygssystem som finns för klassificering av färgade diamanter, men den vanligaste är en nio-nivåer skala som utvecklades av Gemological Institute of America, även känd som GIA.

Den första av de fem C: s av en diamant är färgen. När man överväger en finare färg diamant, är det viktigt att skaffa sig ett ursprung-of-color rapport från GIA eller någon av de andra kvalificerade Gemological laboratorier. Denna rapport kommer att visa om diamantens färg är naturliga eller resultatet av mänsklig inblandning. Denna rapport kommer också att ange diamantens färg betyget, men inte köpa en diamant som enbart grundas på en gradering rapport.

Även inom en färg betyget, kommer diamanter finns i en mängd olika nyanser och med många subtila variationer i nyans, ton och mättnad. Skönhet i en diamant är som skönhet överallt, är det i betraktarens öga. Alltid undersöka och jämföra tjusiga färg diamanter förstahandsinformation innan de köper en.

Den andra av de fem C: s av en diamant är snittet. Diamantslipning är en krävande och precist hantverk som kräver en blandning av artisteri och teknisk skicklighet. Alla diamanter bör ha en tilltalande kontur och en vackert balanserad arrangemang av fasetter, men det är där likheterna mellan välsittande snygga färger och färglösa diamanter slut. När du skär en finare färg diamant, strävar en mästare diamantskärare att öka intensiteten och skönheten i stenens färg.

Således är de vinklar, proportioner och anordningen av fasetterna inställd att förlänga vägen för det ljus som passerar genom stenen. Ju längre en ljusstråle färdas genom en färgad diamant, då mer det plockar upp och fördjupar stenens färg. I kontrast till färglösa eller nästan färglösa diamanter är målet att maximera briljans av sten och minimera effekten av eventuella spår färger. Detta åstadkommes genom att förkorta vägen av ljus som det reflekteras i stenen.

Vad kallas ofta idealiska nedskärningar för färglösa diamanter är kanske inte idealisk för en prydlig färg sten. Medan runda briljanter är det vanligaste snittet för färglösa diamanter, bland tjusiga färg diamanter fyrkantiga radiants och ovaler är den vanligaste.

Den tredje av de fem C: s av en diamant är tydlighet, och som klipp, är tydligheten i en finare färg diamant oftast mindre viktigt än färgen. Även om stora och uppenbara inneslutningar kan förringa en färgad diamant skönhet, är de ofta maskerade eller delvis dolda av intensiteten i diamantens färg. Jämfört med färglösa stenar, är tydlighet mindre av en faktor för att bestämma värdet på en färgad diamant.

Den fjärde av de fem C: s av en diamant är dess karat vikt. Fancy färg diamanter tenderar att vara mindre stenar, oftast väger mindre än en karat. Större fantasi färg diamanter är mer sällsynta än sina färglösa kusiner, och som ett resultat, är betydligt mer värdefullt. Eftersom storleken på tjusiga färg diamanter ökar deras kostnader ökar mycket snabbt. Den goda nyheten är att även mindre väl-slipade stenar kan visa vackra, intensiva färger.

Den femte C är kostnaden för en diamant. Värdet av färgade diamanter bestäms till stor del av färgen och vikt av stenen. I de lägre nyanser av ljus och svag, färgade diamanter brukar handla för ingen eller endast en liten premie över nästan färglösa stenar av jämförbar vikt, klipp och klarhet. Den relativt låga premie för dessa stenar speglar den svaga, urtvättat utseende deras färg. När inställd på en juvel, är färgen på dessa stenar ofta maskeras av färgen på det omgivande ädelmetall.

I mitten nyanser, som är utsmyckad med tjusiga intensiv, det finns många fina färger diamanter som är vackra och kan hittas i rimliga storlekar. Dessa diamanter är underbara tillägg till en ädelsten insamling och slående stenar mitten när som på en färdig konstruerad juvel. Då som diamanter närmar de bästa nyanser, som är utsmyckad djup och fantasi levande, deras sällsynthet och kostnadsökningar kraftigt. Men dessa diamanter är verkligen slående och värt att skaffa, om de är inom din budget.