den berömda Koh-i-nor diamant

År 1849 gick den legendariska Koh-i-nor diamant saknas, efter överlämnandet av sikher, till det brittiska styret. Sir John Lawrence, generalguvernör i Indien, fick många krav från Storbritannien ber om ovärderliga diamant. Det var inte förrän en dag trädgårdsmästaren frågade Sir Lawrence, om han letade efter “Biten av glas i gamla tenn i verktyget-skjulet?” att pärla återvanns.

Som en del av krigsbytet Sir Lawrence hade fått den mytomspunna diamanten. Lyckligtvis var han helt omedveten om vad som fanns i en gammal burk. Kanske det var för det bästa, som alla manliga ägare, eller bäraren av diamant sades äga världen, men skulle också ha en värld av värsta olycka. Endast en kvinna (eller Gud) hade förmågan att bära eller inneha diamanten med immunitet.

När det bröts i Indien, vägde Koh-i-nor diamant ca 793 carots. Den första snittet tog vänt den råa stenen i en undistinguished diamant som väger 186 carots. Drottning Victoria beställde en ytterligare sänkning, som producerade den lysande 108,93 Koh-i-nor vi känner idag.

Den mytomspunna sten var i besittning av puckelpist i Delhi för omkring 213 år. Senare hölls av Teheran under 109 år. Afghanistan besatt diamant för 66 år innan den fann sin väg tillbaka in i indisk ägo. Alla dessa nationer gör anspråk på stenen och vill ha det tillbaka från England, som har haft det under de senaste 160 åren. Men vem är den rättmätige ägaren?

Koh-i-nor är en diamant som aldrig har köpts eller sålts, trots att det har bytt ägare många gånger under sin långa och färgstarka historia. Det har länge varit under mycket kontroverser och har lämnat efter sig ett spår som innehåller krig, mord, förödelse och tortyr, makt, girighet och brutalitet, liksom svek, dubbelspel och talrika berättelser av djup nedstämdhet och olycka. Först var det tänkt Drottning Victoria skulle återvända stenen till Indien på grund av förbannelsen-legend. Men hon valde att placera den i en tiara, tillsammans med 2000 andra diamanter.

Det blev centrum bit av en krona för drottning Mary att bära för kröningen 1911.

År 1937 placerades i en annan kröning krona, denna gång för drottning Elizabeth, drottningmodern. Det var enda gången kronan bars av drottning Elizabeth. Nästa gång kronan togs från bakom dess höga säkerhet armerat glas i Tower of London, var 2002, då den var placerad på toppen av drottning Elizabeths kista, eftersom det utgick från St James Palace till Westminster Abbey. Kronan stannade sedan på offentligheten, eftersom människor in tidigare för att ta ett sista farväl till den sista kejsarinnan av Indien. Man kan bara föreställa sig den säkerhet som skulle ha omringat kronan under denna period.

Frågan kvarstår, kommer det alltid vara någon man i den brittiska kungafamiljen som kommer att ha modet att bära den mytomspunna diamanten, om vi tror på förbannelsen av Koh-i-nor eller inte?

Nu finns det en möjlighet att den runda Koh-i-nor kan överskuggas av en ny oslipad diamant hittades i en liten nation i Sydafrika. En diamant som ännu återstår namnlösa och icke värderad. En diamant som har den högst rankade färg och klarhet. Analytiker, som använder högteknologiska datorer, uppskatta diamanten kommer att skära in i en modern runda på ungefär 150 karat.