ursprunget till bijouterier

Modesmycken, skräp smycken, falska smycken, fallalery-alla dessa är olika termer för vad som är allmänt känd som “bijouterier.” Kostym smycken är i grunden smycken som är gjord speciellt för att matcha eller komplettera en viss klädsel (eller “kostym” så trevligt outfits brukade kallas) i motsats till riktiga smycken som gjordes och konstruerade åt sig själv utan hänsyn till vad det skulle “matcha.” Också till skillnad från riktiga smycken, var bijouterier / därför ofta med mer billiga material och stenar, som som basmetaller, glas, plast och syntet, istället för riktiga diamanter och metaller ovanligare. De flesta människor skulle känna igen bijouterier som den som härstammar från början av 20-talet till 1940-talet eller 50-talet, bland annat de påkostade halsband, armband, och särskilt de kopiösa mängder klipp på örhängen (sedan hål i öronen var i själva verket betraktas som ociviliserade i svunnen generationer) med en myriad av frodiga stilar i pärla klipp på örhängen, halvädelstenar ädelsten klipp på örhängen, Swarovski kristall klipp på örhängen, och så vidare. Sannerligen, numera, är gamla bijouterier ofta bevarade i samlingar så smakfullt som om den var gjord av äkta stenar och metaller.

Ursprunget för billiga juveler och ornament kan inte riktigt vara specifikt daterat, naturligtvis, men den verkliga åldern av bijouterier som den är erkänd idag kom in ungefär 1930-talet, när den tillverkades för att följa olika modetrender från den tiden. På detta sätt blev det möjligt för kvinnor att följa trender i smycken utan att spendera förmögenheter, och det därmed öppnat upp en helt ny väg för konstnärlig frihet i smycken-making och design. Inte längre var juveler främst minnessaker, investeringar eller dyrbara arvegods-de var uttryck för en modern trend i samma kapacitet som kläder, och även som variabel. Därför gick bijouterier genom flera epoker av design för att återspegla de steg av mode, särskilt tre allmänt accepterade huvudsakliga “perioder”, som är den art deco-perioden, den Retro perioden och Art Modern period.

Art Deco period skedde främst från ca 1920 till 1930-talet, och det var ju också första gången bijouterier infördes i verklig massproduktion. Stilen var tänkt som ett äktenskap mellan de kreativa känslor av konst och kantiga, maskin-orienterade era av massproduktion som hade tagit över branschen vid den tiden. Geometriska mönster och symmetriska mönster vilket främst ersatt mjuka kurvor och rundhet. Samlingarna har också präglats av armband armband, långa hängen, ringar cocktail, och utsmyckade tillbehör såsom cigarettetuier och hållare. Men kom Art Deco-rörelsen till en relativ slut när den stora depressionen tog över, liksom med uppkomsten av andra världskriget.

Nästa kom Retro period, vilket inträffade ungefär 1935-1940, och i denna tid de mönster återspeglas också en dynamik mellan den genuina hantverk av traditionella smycken i motsats till massproducerade smycken och prydnadsföremål. Men den här gången, kämpade de mönster med denna dynamiska snarare än att använda det som en inspirerande grund för den övergripande stil (med maskin-liknande geometriska mönster av Art Deco), och så Retro period smycken sökt en union med mer naturliga teman och material tillsammans med plast och konstgjorda material. Blommor, rosetter och mönster sunburst blev populär, särskilt i Hollywood, vilket i sin tur påverkade modet tungt via filmmediet. Även månstenar, ballerinas, motiv häst och militära influenser osv kom in i bilden som smycken försökte återta ett samband med traditionell skönhet och historiska livsstil bildspråk. Eftersom Amerika återhämtade ekonomiskt vid denna tid, medan Europa var i krig och i en djup ekonomisk depression, ledde Amerika design och tillverkning av smycken vid denna tid, tills Art Modern period spelade in nästa.

The Art Modern period kom efter andra världskriget, ca 1945-1960, och även om det fortfarande efter en trend tillbaka till traditionella smyckedesign, såg denna period en försvagning av de stora, djärva teman Retro perioden. I allmänhet var 50-talet och 60-talet smycken ofta mer anpassade och underskattade i sina teman och referenser, om inte diskret i sin övergripande utseende och fet stil. Juveler av denna era var mycket fet och påkostade, med stora, chunky armband eller armband charm, och bitar utnyttjar strass, jade, opal, topas och citrin. Pins var populär också, och dessa stift skulle ofta uttrycker mest uppenbara referenser till ett visst tema eller föreställande bild i Art Modern smycken, såsom pudel stift och julen tema stift. I själva verket var julen tema smycken samlingar mycket på modet också.

Efter 1960 är det lite svårare att definiera den övergripande inriktningen av modesmycken. Vissa säger bijouterier samman till en allmän uppsjö av smycken görs tillgänglig så vitt det inte längre kan sägas fokusera på särskilda teman, stilar eller modet av en era. Speciellt idag, gör den globala marknaden är det möjligt för den genomsnittliga smycken konsumenten att välja mellan otaliga kulturella stilar och former av mode från hela världen och även från hela historien. Detta betyder inte att det inte är en mycket igenkännlig allmänt utseende eller trend i denna generation, men det är ytterst svårare att sätta fingret med explosionen av globalt utbyte, global produktion, global kommunikation, och modetrender som utvecklas så snabbt som internet eller tv kan projicera dem. Sannerligen, speglar smycken och mode eran den existerar i, och idag är mode snabbt. Bijouterier, men blomstrande, är ofta en blandad och varierande sak likt alla av modern konst, industri och media.