diamant Karatvikt shoppers köpguide

Vikten på en diamant uttrycks vanligtvis i karat. Termen karat sitt ursprung i gamla tider när ädelstenar vägdes jämfört med karobböna, där en böna vägde ungefär en karat. Termen var standardiseras och omvandlas till det metriska systemet 1913, så att den nuvarande karat är lika med 0,2 gram, vilket är lite mer än 0,007 ounce.

Att känna den tekniska definitionen av en carat är en sak, men diamanten shopper måste förstå karat vikt så att de kan göra det bästa köpbeslut för sin diamant. Den karat vikt på en diamant påverkar flera viktiga faktorer som bör vara en del av diamant beslutet.

Ibland i smycken handel används termen karat vikt synonymt med storleken. Innebörden är att alla diamanter som väger en karat är samma storlek och de som väger två karat är lika stora. Detta är inte korrekt och en skarpsinnig diamant shopper kommer att arbeta för att förstå skillnaden mellan storlek och vikt.

Storleken av diamanter kan variera med samma vikt eftersom formen av diamant kan vara olika. En karat rund diamant har en mycket olika längd och bredd än markisinnan diamant som väger en karat.

Diamantindustrin har utvecklat sin prisstruktur baserad på karat vikter som konsumenterna efterfrågar när de går in i ett smycken butik. Även karat vikter har tagit på en social betydelse långt över sin enkla vikt så konsumenterna vanligtvis begära hela karat vikter eller enkla bråkdelar av en karat. Till exempel kan en diamant shopper be om en halv karat, en karat, en carat och en halv, eller en två-karats så diamantindustrin sätter prisökningarna på dessa vikter. En diamant på 1,00 karat har en signifikant högre pris per karat än en som väger 0,99 karat så diamantslipare att få den färdiga diamanten vikt vid eller över dessa begärda karat vikter. Som ett resultat, det finns många fler diamanter skärs drygt 1,00 karat än knappt. Kunniga konsumenter vet att det finns några stora värden strax under de jämna karat vikter men med några diamanter, är efterfrågan större än tillgången.

Vikten också påverkar priset i att ju större karatvikt, desto färre diamanter är tillgängliga. Diamanter lösa ca 40-60% av sin grova vikt i skärning och polering process. Därför kan det ta över en två-karats oslipad diamant att producera en 1,00 karats diamant färdig. Mest minerade diamanter är mycket liten med större stenar relativt sällsynta. Det kan ta många tusentals oslipade diamanter som bröts för att ge en som resulterar i en 1,00 karat färdiga diamanten. Priset på större karat vikter ökar med sällsynthet. Till exempel kan en två-karats diamant vara nästan fyra gånger priset för en en-karats diamant med samma kvalitet.

Även med samma form av diamant, berättar karatvikt inte du storleken. Det liknar frågar hur lång en 200-pound man är. Precis som höjden av en man kan variera med samma vikt, kan en diamant längd och bredd varierar för samma karat vikt. Utmaningen är att hitta diamanter som har rätt djup parametrar för att ge dem vackra briljans och gnistra i tillägg till stor storlek för karat vikt.

Vikten på en diamant påverkar också storleken, som diamanter blir tyngre längden och bredden inte gå upp så fort som vikten. Exempelvis väger en två karat rund diamant 100% mer än en en-karats diamant men ytan du ser bara ökar 64%.

Observera att när karat vikt går upp, går priset per carat upp snabbare och storleken går upp långsammare. Resultatet är att när karat vikt går upp det tar mycket mer vikt och ännu mer pengar för att göra diamanten märkbart större för ögat.

Kanske den största frågan en diamant shoppare har är vad karatvikt av diamant de ska köpa. Naturligtvis är deras budget kommer att vara begränsande faktor vad karatvikt att köpa men målet karat vikt påverkas av flera faktorer, bland annat storleken på fingret, typ av montering, och karat vikt på vänner och diamanter familj.

Att köpa rätt diamant kräver en undersökning av många faktorer och förstå effekterna av karat vikt är en av nycklarna till att göra det bästa köpbeslut möjligt.