den föränderliga skönheten i smycken

Smycken har alltid fascinerat människan sedan urminnes tider. Ursprungligen ordet smycken kommer från det franska ordet joule. I 13ht talet olika poster av utsmyckning hette smycken, nämligen örhängen, halsband armringar och andra. Inte bara har smycken varit en statussymbol för människan har det varit den främsta källan till ekonomisk utveckling. I Indien, är värdet på guld associerat med ödet av bruden att vara. Ju mer guld en brud `s far har desto bättre är förutsättningarna för att få dottern gift med en god brudgum.

I äldre tider guldet var giltigt alternativ till valuta. Under byteshandel systemet saker växlades med guld. Guld var då tillgängliga i stora kvantiteter och gruvkostnader var inte så bra. I öst både män och kvinnor bar smycken.

Guld har definitivt en terapeutisk effekt. Det används för behandling av tuberkulos. Därför är guldsmycken bars av människor för att kunna andas i den renade luften. Näsa dubbar speciellt i Indien, är speciellt bärs av damer även i dag att andas frisk luft.

Smycken användes också i trolldom tidigare. Guld amuletter och halsband var utslitna av vidskepliga människor i syfte att avvärja onda krafter. Smycken var även användas för att föra samman människor. Krympande relationerna återvanns med hjälp av smycken också. Tillsammans med den roll som dekoration smycken också användes för att fästa kläder och klipp en `s hår.

De definitiva drag av smycken i olika länder har kommit till stånd på grund av de olika material som finns där. Uppenbarligen det material som var mest tillgängliga utgjorde den viktigaste källan till smycken.

Cro Magnon som kom före Homo sapiens, gjorde den första smycken någonsin omkring fyrtio tusen år tillbaka. Med inga maskiner eller vetenskaplig kunskap gjorde de prydnader av sten, trä och ben av djur. Några århundraden senare naturliga blommor blev smycken för kvinnor. I själva verket ens dag kvinnor bär smycken gjorda enbart av blommor för sitt bröllop.

De smycken i inledningsskedet var väl utformad och uppträdda med hjälp av hår från djuren. Hästen svansen var ett lämpligt medel för att fästa de fragment av smycken för att ge det en form. Utgrävningar visar att spännen gjorda av djurben användes för att hålla bitar av kläder tillsammans. Visst vi kan vi glömma mammut som promenerade jordytan. De betar då också var ett viktigt material för smycken.

Smycken tog på ett mer polerat formen ungefär fem tusen år tillbaka. Det var egyptierna som formade den glänsande guld till olika former av utsmyckning. The Pharaohs bar guldsmycken utsträckning eftersom det var lätt tillgängligt där. Inte bara guld utan ädelstenar också bäddas in i ornament. Röda havet var oändlig källa av ädla stenar i olika färger. Kungen `s spira och hjälm också gjordes av en kombination av metall och ädelstenar. De mönster var ganska rak och fodrade. Detta var en kontrast till de smycken som mesopotamierna bar. De hade en fascination för naturliga mönster som vinrankor, rankor och blad.

Grekland och Rom var de två länder som bar den maximala smycken i deras vardag, under en lång tid. Och eftersom båda rikena sträckte sig över stora områden, gjorde det lätt för dem att söka efter råvaror. Brons, koppar användes också för att göra dekorativa objekt.

Trä ornament användes också men för en kort tid på grund av deras kortlivade karaktär. Italienarna var kända för att använda ornament med parfym lagras i dem. Senare användning av bränd lera blev för en snygg och billig material för smycken, under Harappa och Mohenjo Daro civilisationer.