billigt behöver inte vara dåligt

En persons syn på billigt är en annan syn på dyra och egentligen är det allt handlar om en persons rikedom eller fattigdom.

Det är roligt att i själva hjärtat av det finansiella distriktet i City of London den längsta viktigaste gata är Cheapside. Bostad och vinster här är allt annat än billig.

Ursprunget till namnet Cheapside hade ingenting att göra med girighet men är ett gammalt engelskt ord för marknaden. Ett senare tillägg till ordet är skridskon vilket gör ordet ynkliga.

Denna definition förmedla snålhet i en person och skridskon delen av ordet i gamla engelska innebar en sliten häst. Billigt har många betydelser och bortsett från den gemensamma bruk som innebär att någon artikel är billigt det kan också innebära en genomsnittlig person.

Billigt behöver inte betyda dålig kvalitet som alla som har gått med i galna annandagen Oxford Street försäljning rush kommer att vara angelägen om att påpeka. Det är på denna försäljning några mycket bra fynd med billiga tv-apparater och andra elektriska varor till priser botten tillsammans med kläder och billiga skor.

En person med armarna kortare än botten av fickorna där hans liten mängd kontanter liv är känd som en ynkliga. Han är den sortens person påfallande frånvarande när det är hans tur att köpa en runda av drinkar i baren.

Hubbleteleskopet har skickat några hisnande bilder av universum och utan tvekan det övergripande intrycket är hur bräcklig och liten vår blå planet är. Av alla de miljarder miljarder stjärnor, planeter och solar ute här vi är på ser helt obetydlig och ändå så långt vi vet att det är den enda som kan stödja människors liv.

Till alla ynkliga läser detta och spara ihop pengar för att dö rik budskapet är tydligt. Spendera det och njuta av det lilla livet du har. Fyra poäng år och tio är glimten i tiden av en av dessa stjärnor.

Män har varit på den här planeten för två miljoner år, och när man betänker de bilder vi får från Hubble som reläer händelser i universum som hänt tio, tjugo och även trettio miljoner ljusår bort då vi egentligen borde känna sig mycket liten.

Köp billig men inte vara billig. Ingen gillar en snåljåp och om en person har krukor av pengar de ska ge bort allt innan de dör. Det är bara siffror och pappersbitar.

Skor har blivit mycket billigare sedan andra hälften av nittonhundratalet när kombinationen av utomeuropeiska billig arbetskraft i kombination med moderna maskiner avsedda inte alla skor var handgjorda lyxiga objekt.

I våra stora farföräldrar och morförälder dag många fattiga familjer inte hade råd att köpa skor för sina barn i stora delar av Storbritannien. Billiga skor har slutat att problemet med den jämförande kostnaden är en bråkdel av en veckolönen trots handsydda och kära finns fortfarande tillgängliga på en hel del mer.