smarta investeringar i dyr diamant

Diamanter är vackra, ja. Men så är smaragder, rubiner, safirer och andra ädelstenar. Tills för några decennier sedan, var diamanter bara en pärla bland många. Men sedan 1934, ställer DeBeers kartellen upp Diamond Trading Corporation och började vad som kan vara historiens mest lysande reklamkampanj. Före 1934 gav män kvinnor alla sorters pärlor som de ville, i “Busman smekmånad,” Lord Peter ger Harriet en “handtralla stora rubin.” Idag, tack vare årtionden av lysande reklam (parollen “En diamant varar för evigt” användes första gången 1947!), Bara ensamvargar vill något annat än en diamant, och vi uppmanas att köpa diamantringar årsdag, diamant trilogin ringar, diamant evigheten ringar, diamant högra ringar (för frånskilda och självständiga kvinnor), hängsmycken diamant, diamant armband tennis, och snart, utan tvivel, diamant-täckt toalettsitsar.

Syntetiska diamanter uppfanns på 1950-talet. Från primitiva början, har dessa diamanter utvecklats till stenar så perfekt att de kan lura även professionella smycken värderingsmän. Som en del av sin “Gem Defensive programmet” DTC har utvecklat instrument som påstås kan upptäcka alla “behandlingar, syntet, och simulator” (om de är oskiljbara även till juvelerare, vem bryr sig?), Och DTC arbetar hårt för syntetiska diamanter som ska märkas. Förmodligen deras förhoppning är att stigmatisera de mindre dyra syntet i “försvar” av sin vinstmarginal.

Pärlor har värderats som ädelstenar och objekt av skönhet under århundraden, så mycket så att “pärlan” betyder något sällsynt, fina, och “för bra pris.” För hundra år sedan var ett pärlhalsband värt en drottnings lösen. Idag, tack vare odlade pärlor (riktiga pärlor som odlas på en “gård”), kan du få en mycket större, showier pärlhalsband för $ 5 plus frakt och hantering från en mängd “avfall dina pengar med våra billiga grejer” postorder kläder .

Och det är problemet med diamant smycken som en investering. Jag är för närvarande i besittning av en familj släktklenod, en vacker antik ring med 17 små mine-cut diamanter. Det går till den äldsta flickan i familjen när hon fyller 18 år, och jag tror att det först tillhörde min farfars farmor. När ringen gavs till mig år 1970, var det bedömas på $ 2,500. Två år sedan, med levnadskostnaderna har multiplicerat om åttafaldigt sedan 1970 och priset på guld stiger, fick jag ringen bedömas på nytt. Jag fantiserade om att det skulle vara värt minst $ 25.000. Jag blev förbluffad över att upptäcka att, tack vare syntet, är min underbara släktklenod nu värd. . . $ 2,500. Med andra ord, hade det förlorat omkring 88 procent av sitt värde!

Jag hade försökt att tänka ut ursäkter för att inte passera “min” ring till den äldsta tjejen i nästa generation, men nu, varför inte? Vid tiden Emma fyller 18, kommer min vackra släktklenod förmodligen fortfarande vara värt $ 2.500, men $ 2500 då blir det $ 250 idag. (Tack, George W. Bush!) Men ringen fortfarande kommer att vara vacker, kommer det fortfarande vara en antik, och det kommer fortfarande att ha affektionsvärde.

Och det är därför man ska ha dyra smycken – inte för att det är dyrt, men eftersom det ger bäraren glädje eller har betydelse i bärarens liv. Om du letar efter en smart investering, investera i bolag som tjänar det allmännas bästa. Investera i solenergi, i vindkraft, med biodrivmedel som inte är gjorda av mat, i andra “gröna” frågor. Investera i organisationer som gör mikrolån till världens fattiga. Investera i företag som upprätthåller vår nations infrastruktur, investera i företag som bryr sig mer om socialt ansvar än hur många hundra miljoner per år dess VD bör göra.

Investera i utbildning, i motsats till propaganda eller “okunnighet-bara” utbildning. Inte ge efter för tjusningen av dessa underbara reklamfilmer och köpa dyra diamant smycken bara för att 74 år av lysande reklam har gjort du tror att det bara dyra diamant smycken kan visa din kärlek. Det är en “investering” i en tillgång som är friendly till att börja med och kommer bara minska i värde.

För en smart investering, investera dina pengar i människors förhoppningar och drömmar, inte skrytsam “saker.” “Stuff” kommer aldrig att älska dig tillbaka.